Kostpolicy

Goda matvanor kan man börja med från tidig ålder, vilket har betydelse för resten av livet.
Hem och familj har det grundläggande ansvaret för barnet.
Förskolan har en unik möjlighet att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor och kunskap hos varje barn.

En  sockerfri förskola

Vi vill att du som vårdnadshavare ska ha kontrollen över när och hur mycket socker ditt barn får i sig. Socker vet vi är skadligt för hälsan. På Cosmos har vi en sockerfri-policy vilket innebär att vi inte serverar socker eller måltider/maträtter som innehåller socker. Vi har inte heller några sockerhaltiga produkter såsom fruktyoghurt, juice, fikabröd, sylt eller saft.
Det närmaste vi kommer till något sött är via bär som vi har till naturell fil/yoghurt och i våra egna smoothies.

På Cosmos känner vi ett stort ansvar och har ett väldigt stort engagemang för kosten på förskolan.

Vi är stolta över vår matpolicy på Cosmos.

Målsättning kring måltiderna på Cosmos:

  • Barnen ska serveras vällagad och näringsrik mat.
  • Det ska ej serveras socker eller sötade maträtter eller efterrätter/fika.
  • Vi köper in ekologiska matprodukter så gott det går.
  • Vi använder oss av naturlig mat, dvs. naturell yoghurt, äkta smör osv.
  • Vi använder ej light och lättprodukter.
  • Vi använder alltid fullfeta produkter.
  • Barnen ska serveras vällagad och näringsrik mat.
  • Det ska ej serveras socker eller sötade maträtter eller efterrätter/fika.
  • Vi köper in ekologiska matprodukter så gott det går.
  • Vi använder oss av naturlig mat, dvs. naturell yoghurt, äkta smör osv.
  • Måltiden ska vara varierad och aptitlig och miljön trivsam och lugn.
  • Vi ska förmedla matglädje.
  • Vi uppmuntrar varje barn att smaka på allt men tvingar ingen.
  • Måltiden ska vara en integrerad del i det pedagogiska arbetet.

Måltider

Frukost och mellanmål

Frukost och mellanmål fixar pedagogerna på Cosmos. Dessa måltider är alltid hemlagade. Till frukost serveras t.ex. ägg, äggröra, surdegsbröd, rysk eller grekisk yoghurt, bär, smoothies, pålägg mm. Liknande maträtter serveras till mellanmål.

Lunch

Lunchen beställer vi från restaurang, den levereras till förskolan i värmehållande kantiner. Lunchen är varierad och lagas med äkta råvaror. Till lunch serveras olika sallader eller varma grönsaker. Cateringfirman vi beställer ifrån gör maten från grunden, och använder inget som är halvfabrikat.

Vi serverar aldrig socker på Cosmos, dels för att inte vänja barnen vid söta livsmedel, dels för att socker inte är en hälsofrämjande produkt och dels för att föräldrar ska veta mängden socker deras barn får i sig under dagen (vilket blir inget på förskolan). Vi vill även hålla oss till bra näringsrik mat och lära barnen att det man äter behöver inte vara sött. Därför ingår inte söta mejeriprodukter (fruktyoghurtar), chokladdryck som är söt eller sockrad, ketchup, krämer, bakverk, glass, saft, juice eller efterrätter.

Pedagogiska måltider

Måltiderna är en integrerad del i Cosmos verksamhet och pedagogens roll är aktiv i arbetet med dessa måltider. Måltiden är ett tillfälle till samvaro mellan vuxna och barn. Måltiden ger en stund av lugn och ro där samtalet mellan barn och vuxna utgör en central roll.

Måltiden fyller en viktig pedagogisk funktion och ger flera möjligheter till lärande.
Barnen tränas även i finmotorik, koncentration, gemenskap, hänsynstagande och att samtala samt vänta på andra.

Pedagoger äter därför sina måltider tillsammans med barnen.

Specialkost

Cosmos förskola ska tillgodose alla barns olika kostbehov.
För barn med födoämnesöverkänslighet, allergier eller andra medicinska skäl ska pedagoger ha information om det enskilda barnets specifika behov.
Läkarintyg/ansökan ska lämnas till förskolan vid koständringar/allergier eller känslighet för vissa livsmedel.

Traditioner

Enligt läroplanen för förskolan ska barnen medvetandegöras om det egna kulturarvet, men även känna delaktighet i andras kulturer. Mat från andra länder finns med i matsedeln och vid olika temaveckor.

Födelsedagar

Barnens födelsedagar uppmärksammas utan kakor, glass eller tårta. Istället firas barnet med olika aktiviteter på ”sin” dag, T.ex. att hissa flaggan, bära en krona på huvudet om man vill, barnet får välja paket i födelsedagslådan och ha en flagga vid sin matplats under måltiderna. Det viktiga är att uppmärksamma barnet.

Cosmos förskola och rektorn

Förskolan ska ansvara för att det erbjuds måltider som uppfyller SNR (Svenska näringsrekommendationer).
Livsmedelslagen följs och att livsmedelshanteringen sker på ett tillfredsställande sätt.
Pedagoger har kunskap om specialkost vid födoämnesöverkänslighet.

En dag på Cosmos

Måltiderna på Cosmos serveras vid regelbundna tider. Tiden mellan måltiderna är lagom lång.

Frukost

7.30-8-00

Lunch

11.00-12.30
(vi äter i lite olika omgångar för att få en lugnare matstund)

Mellanmål

14.15-14.45

Sockerfri Varmchoklad

Recept

Till 4 portioner
6 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 msk kakaopuler
1 tsk ekologisk vaniljpulver (ej vaniljsocker)
1/2 tsk kanel (kan uteslutas)
Vispa ihop i en kastrull och värm på svag värme.

Hälsopannkakor

Recept

6 portioner
5 ägg
2 dl dinkelgröt (ej kokt)
1 rivet äpple
2 msk vispgrädde
50 g smör till stekning.

Blanda alla ingredienser med mixerstav. Smält smör i en stekpanna och klicka ut minipannkakor med en sked i pannan. Stek på ganska låg värme en stund, strö över kanel, vänd och stek andra sidan.

Sås
2 dl turkisk yoghurt
2 dl vispad grädde

Blanda ihop och servera till pannkakorna.

Bananplättar (Glutenfri)

Recept

Till 10 plättar

2-3 bananer
5 ägg
salt
kanel
kokosolja eller smör att steka i

Skala och mosa bananerna, vispa äggen och blanda ihop, tillsätt lite salt och kanel.

Sockerfri tårta

Recept

Till 1 tårta

1 Vattenmelon
Vispgrädde
Jordgubbar/bär

Skär bort skalet på melonen, dela i tårtbitar (enklare att dela upp sen) och lägg ihop till en tårtform, vispa grädden och täck melonen. Dekorera med bär.

Sockerfri bananpaj

Recept

Mejerifri, glutenfri, sockerfri
Till 10 barnportioner
3-4 bananer
2 äpplen
5 dl kokosflingor
3 dl glutenfri havregryn
3 msk kokosfett (ekologisk)
1 msk honung (kan uteslutas)
1 msk kanel (kan använda mera eller mindre)

Värm ugnen till 180 grader C
Skala och dela bananerna i skivor, dela äpplen i tärningar.
Smält kokosoljan lite lätt och olja in formen med lite av oljan.
Lägg på kokos, havregryn ock kanel.
Blanda honungen med kokosoljan som är kvar och ringla över.
Rör runt försiktigt och grädda i ugn i ca 15 min.
Rör runt igen och grädda ytterligare ca 10 min.

Cosmos Musli

Recept

Receptet:

500 g Saltåkvarn Krav rågkross
5 dl dinkelgröt (torr från påsen)
3 dl ekologiska linfrön
3 dl ekologiska solrosfrön
9 dl KRAV havregryn
3 dl KRAV rågflingor
2-3 dl rapsolja

Blanda allt i en skål och häll ut i smord långpanna eller på bakplåtspapper i långpanna. Varmluftsugn 200°C ca 15 min, rör om ofta.
Gott till fil eller med mjölk eller grädde på!

Sockerfri glass

Recept

Yoghurt
Mosade bär (jordgubbar, hallon)
Vispgrädde

Blanda ihop och frys in i glassportioner.

Glutenfria våfflor

Recept

5-6 våfflor
3 ägg
1 dl vispgrädde/kokosgrädde
0,5 dl vatten
50 g smält smör/kokosolja/rapsolja
1-2 tsk honung (kan uteslutas)
1,5 dl kikärtsmjöl
1/2 tsk vaniljextrakt
lite salt, en nypa
1 tsk bakpulver
Servera till:
Smör eller vispad grädde och bär.

Blanda ihop ägg, grädde och vatten (och sötströ om ni använder det).
Smält smör och blanda i smeten.
Tillsätt kikärtsmjöl, vanilj, salt och slutligen bakpulver.
Smörj våffeljärn med smör och häll i smet, den rinner lätt över så ta inte så mycket.
Servera!

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed